Bilinçli Tüketici: Bilinçli ve Doğru Alışveriş

Bilinçli Tüketici: Bilinçli ve Doğru Alışveriş

Alışveriş yaparken nelere dikkat edersiniz? İstediğinize ve gördüklerinize göre mi yoksa planlı mı alışveriş yaparsınız? Bu sorunun cevabi alışveriş kültürünüzü ortaya çıkartır.

Hiç olmadığı kadar artık bilinçli ve doğru alışveriş yapmak zorundayız. Çünkü ihtiyaçlara göre imkânlarımız kısıtlı. Esasen Bilinçli Tüketici için imkânı olsa da doğru ve bilinçli alışveriş olmazsa olmazıdır.

Bilinçli alışveriş yapmıyorsanız, ne kadar para kazansanız kazanın, ne kadar finansal açıdan varlıklı olursanız olun mutlu olamazsınız. Bilinçli ve doğru alışveriş yapmazsanız, gerçek ihtiyaçlarınızı almayacağınız gibi lüzumsuz yere borçlanmış olursunuz.

Alışverişlerde dikkat etmemiz gerekenler ile doğru alışveriş stratejileri nelerdir?

1. İHTİYAÇLARI BELİRLEYİN-ALIŞVERİŞ LİSTESİ YAPIN.

Doğru alışveriş için ilk olarak yapmanız gereken ihtiyaçları belirlemek ve ihtiyaç listesi yapmaktır. İstemedikleri ya da ihtiyaç duymadıklarını satın alan tüketici bütçesini doğru kullanmamaktadır. İhtiyacı olanlara harcanmamış her para israftır. O yüzden, hem zamanınızı hem paranızı harcadığınız alışverişe çıkmadan önce alışveriş listenizi yapın.

Alışveriş listesine yazdıklarınızın gerçekten ihtiyaç mı yoksa reklamların etkisiyle sizde oluşan alma güdüşümü olduğuna dikkat edin.

Alışverişe çıktığınızda ise listenin dışına çıkmayın. Plansız ve zamansız alışveriş yapmak hiç ihtiyacınız olmayan şeyleri almanıza sebep olacağını aklınızdan çıkarmayın.

2. BÜTÇE BELİRLEYİN

Mutlaka bir alışveriş bütçeniz olmalı. Eskilerin dediği gibi ayağımızı yorgana göre uzatmak durumundayız. Aylık bütçenizi yaptınız mı? Neye ne kadar para harcayacaksınız? O ay içindeki ödemelerinizi hesaba kattınız mı?

Alışveriş için bir bütçeniz, limitiniz olmazsa alışveriş sonunda ihtiyacınız olmayan birçok şeyi aldığınızın farkına bile varmayız. Bütçenizi aştığınızda gelecek ayların ihtiyaçlarından kullanmış olacaksınız, bu da doğal olarak zorunlu ihtiyaçlarınızı alamamanıza neden olacaktır.

3. NAKİT ÖDEME YAPIN, KREDİ KARTI KULLANMAKTAN VAZGEÇİN

Alışverişlerde nakit ödeme yapmaya çalışın. Çünkü yapılan araştırmalar, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde, nakitle yapılanlara göre %20-50 fazla ödeme yaptığımızı gösteriyor. Kredi kartı ile ödemede sanki cebimizden para çıkmıyormuş gibi davranıyor, nasılsa ödenir anlayışı ile düşüncesizce harcama yapabiliyoruz.

4. ALIŞVERİŞ İÇİN BİR ZAMAN BELİRLEYİN

Alışveriş için bir zaman belirleyin. Alışveriş; zaman doldurmak için gezdiğimiz AVM yada Pazar yerlerinde rastgele yapılamayacak kadar önemlidir. Sadece ihtiyacınız olan şeyleri aldıktan sonra alışverişi bırakın. Bunun için size en uygun olan zamanı seçmelisiniz. Acele ve hızlı alışveriş yapmayın. Vaktinizin olduğu ve kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlarda alışveriş yaparsanız yorulmaz ve stresten uzak ihtiyaçlarınızı almış olursunuz.

5. ALIŞVERİŞE YALNIZ ÇIKIN

Alışverişe yalnız çıkmazsanız yanınızdaki kişinin istek, düşüncelerinden etkilenebilirsiniz. İstemediğimiz ya da ihtiyaç duymadığımız şeyleri almak konusunda sizi motive ve ikna edebilirler.

6. YORGUN, AÇ, CANINIZ SIKKIN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Bu haller insanın bilinçsizce ve çılgınca alışveriş yapmasına neden olan duygulardır. Bu durumda iken mutlaka kendinize şunu sorun. Benim buna gerçekten ihtiyacım var mı? Bu sorunun cevabı hayır ise derhal alışverişi kesin.

Yorgunluğunuzu, açlığınızı ve can sıkıntısını giderdikten sonra alışverişi düşünün.

7. SATIŞ GÖREVLİSİNİN TELKİN VE İKNA ÇALIŞMALARINA İTİBAR ETMEYİN.

 Satış görevlisinin tek amacı size ürünü satmaktır. Ne kadar size yardımcı oluyor gibi de olsa tem amacının ürünü size satmak olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Ve hiçbir satış görevlisi ürünün kötü yönlerini yada eksikliklerini size söylemeyecektir. O nedenle ihtiyacınız olan şeyleri alın, satıcının size satmak istediğini değil.

8. İNDİRİMDE OLDUĞU İÇİN ÜRÜNÜ ALMAYIN

Bir şeyleri sadece indirimde olduğu için almayın. İhtiyacınız olmayan, istemediğiniz ya da size uymayan şeylerin indirimde olması, ucuza alışveriş yaptığınız anlamına gelmez. Kullanmayacağınız yada ihtiyacınız olmayan ürünün fiyatı en pahalı olanıdır. İndirimler size alışveriş çılgınlığına sürüklemek içindir. Alışveriş çılgınlığına kapıldığınızda ise hem gerçek ihtiyacınızı almaz hem de bütçenizi aşmış olursunuz.

9. FİYAT VE KALİTE KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLUN

İhtiyaçlarınızın karşısına o ürün için harcayabileceğiniz maksimum tutarı belirleyin. Öncelikle mutlaka piyasa araştırması yaparak en uygun fiyata nereden alabileceğinizi belirleyin. Ayrıca marka takıntısına girmeden markaya eş değer kalitedeki ürünleri daha ucuza satın alabileceğinizi de unutmayın.

Belirlediğiniz ürünler arasından en ucuzunu ve en kalitelisini satın almayı alışkanlık haline getirin. İşte bunu öğrendiğinizde, satın aldığınız ürünün daha güzelini ve daha ucuzunu görüp pişmanlık yaşamaktan da büyük oranda kurtulmuş olursunuz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*