8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu (Tükonfed) Başkanı Emekli Hakim İzzet Doğan; “Türkiye 27 Şubat 2024 günü 24 saatte ülkemizin her yanında 8 kadının öldürüldüğü utanç verici tarihi bir rekorla değil, kadınların voleyboldan güreşe, bokstan tekvandoya dünya şampiyonluklarında olduğu gibi kültür sanat dalında, iş insanı olarak iş dünyasında, siyasette, yönetimde ve üretimdeki başarıları ile anılmalıdır” dedi.

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu (Tükonfed) Başkanı Emekli Hakim İzzet Doğan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir açıklama yaptı. Doğan açıklamasında: “Türkiye 27 Şubat 2024 günü 24 saatte ülkemizin her yanında 8 kadının öldürüldü. 2024 yılının Ocak ayında ise 31 kadın öldürülmüş, kadınların anısına kurulan “Anıt Sayaç”ta yer alan verilere göre son 10 yılda 3 bin 850 kadın öldürüldü. Bu tablo çok acı ve utanç vericidir. Artık yeter, yeter, yeter. Tez zamanda bir çözüm bulunmalı. Kadın cinayetlerinde utanç verici tarihi bir rekorla değil, kadınların voleyboldan güreşe, bokstan tekvandoya dünya şampiyonluklarında gösterdikleri övünç ve gurur duyduğumuz başarılarında olduğu gibi, kültür sanat dalında, iş insanı olarak iş dünyasında, siyasette, yönetimde ve üretimdeki başarıları ile anılmalıdır” dedi.

Doğan, “Dünya Kadınlar Günü ve Sevgililer Günü gibi tüm özel günlerin amaçlarından söz etmeksizin her şeyin aşırı pahalı olduğu bu dönemde indirim kampanyaları ile ticaretin ön plana çıkarılması ve herkesin psikolojik olarak teşvik edilerek alışverişe sevk edilmesi özellikle bu enflasyon ortamında doğru değildir. Doğru olan Dünya Kadınlar Gününün anlamını idrak etmek, bugüne gelinceye kadar kazanılan hak ve özgürlüklerin demokratik mücadelesini topluma, kadınlara, gençlere ve çocuklara anlatmaktır. Bugün, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi başarıları ile kazanımlarını ve sorunları ortaya koymak için bir fırsat sunmaktadır. Sekiz Mart, tarihçesi 1857’lerdeki acı bir olaya dayanan ve Birleşmiş Milletler tarafından 1975 yılında “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edilen uluslararası bir gündür.

Her yıl 8 Mart günü dünya genelinde kadın hakları, eşitlik ve cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele gibi konularda farkındalık yaratmak, kadınların karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek ve kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi hayatta daha fazla katılımını teşvik etmek için kutlanmaktadır. Kadınların ve kız çocuklarının hakları, evrensel insan haklarının vazgeçilemez bir parçasıdır. Yaşam hakkı riski taşımak öncelikli olmak üzere, kadınlar şiddet, baskı, taciz ve hak ihlalleri, haksızlıklar, cinsiyet ayrımcılığı ile karşı karşıya kalmakta, korunamamaktadır. İşte bu nedenle kadınlar tarih boyunca bir mücadele gereği duymuşlardır. 8 Mart 1857 bu mücadelenin en önemli günlerinden biridir. O gün New York’ta tekstil işlerinde çok ağır koşullar altında çalışan kadınların bu mücadeleye katkıları büyüktür” diyerek günün gerçek anlamıyla yaşanması gerektiğinin altını çizdi.

Açıklamalarını sürdüren Doğan:

Birleşmiş Milletler 2024 Dünya Kadınlar Gününü; “Kadınlara Yatırım Yapın; İlerlemeyi Hızlandırın” teması ile kutluyor. Bu bildiride kadınlara yatırımın bir insan hakları sorunu olduğu bildirildikten sonra “Zaman bitiyor. Cinsiyet eşitliği halen en büyük insan hakları sorunudur. Kadınlara yatırım yapmak bir insan hakları zorunluluğudur ve kapsayıcı toplumlar inşa etmenin temel taşıdır. Kadınlara yönelik ilerleme hepimize yarar sağlar” denmektedir.

Bilindiği gibi önce Rusya-Ukranya ve sonra da Gazze’de başlayan bir savaş var. Bu savaş ölen, yaralanan ve ağır zararlar gören ve halen aynı riski taşıyan kadınlar ve çocuklar içinde BM bildirisinde yer verilmesi daha iyi olurdu” diye konuştu.

Doğan açıklamasına:

Dünya Ekonomik Forumu her yıl “Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu” yayınlayarak ülkeleri sıralamaktadır.  Son yayınlanan 2023 raporuna göre henüz hiçbir ülke tam anlamıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayamamıştır. Türkiye 2023 yılındaki rapora göre, 146 ülke içinde ne yazık ki 129. sırada yer almıştır. Bu rapordaki alt başlıklara göre Türkiye; ekonomiye katılım ve fırsatlar için 133. sırada, eğitime erişim için 99. sırada, politik güçlenme başlığında 118. sırada, sağlık başlığında ise 100. sırada yer almıştır.  Cinsiyetler arası eğitim eşitsizliği de halen büyük bir sorundur ve dünyada eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu kadınlardır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10’uncu maddesinin 1’inci fıkrası herkesin kanun önünde eşit olduğunu güvence altına almaktadır. İlgili maddenin 2’nci fıkrasına göre ise Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.”

(Tükonfed) Hukuk komisyonu; Dünya kadınlar Günü nedeniyle kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın son bulduğu: her bireyin insanca yaşama haklarından ve olanaklarından eşit olarak yararlandığı, savaşların son bulduğu, barış içinde bir dünya dilemektedir.

Bu karamsar tablo içinde Tükonfed bünyesinde yer alacak Kadınlar Federasyonunun hem de bu anlamlı günde kurması ümitlerimizi yeşertmektedir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*